New Economic Movement (NEM)

Posted by

Kalau kita lihat pada awal tahun 2017, siapa sangka. NEM(XEM)akan melonjak berada dalam top 5 market capital.

  1. Bitcoin
  2. Ripple
  3. Ethrium
  4. Litecoin
  5. Dash

 

Persoalannya.  Adakah NEM boleh mengatasi ethrium, ripple, ataupun lagend, bitcoin. Jawapan saya ya @ tidak bergantung kepada penggunaan coin tersebut dan juga kecanggihan yang ada pada technology coin tersebut.

NEM menggunakan java dan juga C++ untuk design code untuk membina peer to peer (p2p) blockchain. Mula dilancarkan pada march 2014 NEM pada asalnya coding yang design adalah cabang kepada blockchain NXT, tetapi akhirnya tidak menjadi cabang kepada blockchain NXT  kerana coding yang ditulis adalah completely lain.

Nem memperkenalkan  kelebihannya tersendiri seperti proof of importance (POI), multi signature account dan juga encrypted messaging.

Jikalau ethrium terkenal dengan smart contract, NEM terkenal dengan Mijin.

Harvesting

Yang paling unit NEM ini adalah pengunaan nama untuk membiak coin nya adalah dengan panggilan ‘harvest’. Menarik Kan tuan2. Kita biasa dengar mining bitcoin, mining dash, mining eth, ltc dan sebagainya.

 

Untuk harvesting ini, kita perlu 10,000 XEM. Untuk harvesting pulak, kita tidak Boleh tutup pc untuk process harvesting untuk duit itu dituai @ harvest. ibu duit ini tidak menggunakan hashing @ cumputer yang  canggih untuk memecahkan block. Ibu duit 10,000 XEM tidak Boleh dikeluarkan supaya tidak Mengacau process penuaian ataupun dipanggil vested. Proof of Importance (POI) akan menentukan siapa yang dibenarkan  untuk mencipta  block.  Setiap 1440 blocks 1/10th akan di masukkan ke tempat simpan ibu duit, 10,000 XEM. Compare NEM dengan BITCOIN, bitcoin kita mining untuk dapatkan bitcoin, NEM kita harvest untuk meraih keuntungan daripada transsaction fee.

 

Supernodes

Supernodes ini lagi power dan lagi banyak keuntungan. macam biasa la. high risk, high return la kan. Supernodes adalah program yang memberi ganjaran yang lebih besar kepada nya. Sungguhpun demikian,3 Juta XEM diperlukan untuk membuat supernode. Saya tidak bercadang untuk menceritakan bagaimana untuk buat  supernode disini. Kerana banyak step2 dan technical analysis untuk membina supernodes.

Author Profile

doqngos
bukan dari background programmer. tetapi meminati bidang IT. Mengikut Ijazah Sarjana muda Decision science sedikit sebanyak membantu pemahaman dalam dunia trading. mula berkecimpung dalam dunia forex 2014. Sekarang aktive bergiat dalam bidang crypto.
“In a risks, there opportunity. In opportunity there is risk”
keep learning to overcome this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *