perubahan Blockchain yang akan terjadi Dalam masa terdekat

Posted by

Anda mungkin telah mendengar Bitcoin dan cryptocurrency sekarang. Dan akhir-akhir ini istilah “Blockchain” telah membuat percikan besar dalam masyarakat teknologi.

Ia adalah teknologi yang menguatkan mata wang digital dan memastikan bahawa semua transaksi yang dijalankan dengan betul dan direkodkan.

Tetapi apa yang disimpan pada blockchain tidak semestinya hanya satu unit kewangan -blockchain juga Boleh diapalikasikan dengan beraneka jenis kegunaan lain yang menarik.

 

 

aplikasi blockchain masa depan?
Kerana ia ternyata, lebih banyak aplikasi selain mata wang boleh dibangunkan untuk memanfaatkan teknologi. Berikut adalah lima daripada idea blockchain yang dalam kerja-kerja di peringkat kemajuan

1 . penyimpanan data blockchain akan menjadi sesuatu yang besar sebentar lagi. (3-5 tahun)
perkhidmatan penyimpanan awan semasa adalah berpusat – oleh itu kita sebagai pengguna mesti meletakkan kepercayaan terhadap dalam cloud storage. Mereka Akan mengawal semua aset online kita di Sana.
Sebaliknya dengan Blockchain, ini boleh menjadi tidak berpusat. Sebagai contoh, cloud storage adalah tempat penyimpanan awan yang menggunakan rangkaian Blockchain khusus untuk meningkatkan keselamatan dan mengurangkan kebergantungan. Selain itu, pengguna (anda) boleh menyewakan kapasiti simpanan mereka yang berlebihan, gaya Airbnb, mewujudkan pasar baru.
Sesiapa sahaja di internet boleh menyimpan data anda pada harga yang telah dipersetujui.

Voting antara user
Halangan terbesar untuk mendapatkan proses pilihan raya dalam talian, menurut pengkritik, adalah keselamatan. Menggunakan blockchain, pengundi boleh menyemak bahawa beliau atau undinya telah berjaya dihantar manakala selebihnya tanpa nama ke seluruh dunia.

Pada tahun 2014, Liberal Alliance, sebuah parti politik di Denmark, menjadi organisasi yag pertama yang menggunakan blockchain untuk mengundi. Menarikan sedara sedari.

Dengan peratusan keluar mengundi Amerika masih teramat rendah, diedarkan mengundi digital boleh mewakili satu cara untuk memberi hak memilih bukan peserta.
Tahun lepas pasukan diiktiraf untuk memerhatikan 2013 pilihan raya perbandaran di

Estonia – satu-satunya negara untuk menjalankan pengundian Internet pada skala yang luas – mendedahkan bahawa mereka diperhatikan pegawai pilihan raya memuat turun perisian utama ke atas tidak selamat sambungan internet, menaip PIN dan kata laluan memandangkan kamera, dan menyediakan perisian pilihan raya pada PC mudah terjejas.

Norway juga dibatalkan ujian sistem e-voting dalam pilihan raya tempatan dan nasional, dan menyimpulkan bahawa kebimbangan pengundi mengenai undi mereka menjadi awam boleh menjejaskan proses demokrasi.
Bolehkah anda bayangkan apa yang akan berlaku kepada struktur kerajaan kita?
Harapan saya adalah bahawa teknologi Blockchain akan menjadi standard emas untuk semua bangsa di dunia tidak lama lagi. Sudah tiba masanya untuk sistem dan kerajaan kita untuk menjadi lebih telus. lambat laun di Malaysia atau di negara mana2 akan kearah digital.

Author Profile

doqngos
bukan dari background programmer. tetapi meminati bidang IT. Mengikut Ijazah Sarjana muda Decision science sedikit sebanyak membantu pemahaman dalam dunia trading. mula berkecimpung dalam dunia forex 2014. Sekarang aktive bergiat dalam bidang crypto.
“In a risks, there opportunity. In opportunity there is risk”
keep learning to overcome this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *