Smart Contract

Posted by

Apakah yang dimaksudkan dengan Smart Contract?

Smart contrack adalah merupakan suatu protokol yang digunakan untuk mengenal pasti suatu kontract

Pengguna smart contract mendakwa bahawa pelbagai jenis klausa kontrak dengan itu boleh dibuat dengan secara automatik,semi outo.

Smart contract dicipta adalah bertujuan untuk menyediakan keselamatan tinggi daripada undang-undang kontrak tradisional dan mengurangkan kos kos urus niaga lain yang berkaitan dengan suatu kontrack.

platform pengkomputeran dan juga application yang boleh digunakan untuk kaedah membuat keputusan yang rasional yang mencapai pelaksanaan bermakna dikenali sebagai sistem agoric. kebiasaan Jenic contract tradisional ini di design daripada lawyer.

 

Smart Contract adalah kontrak yang telah dibuat dalam suatu application yang secara automatik melaksanakan kewajipan pihak-pihak berwajib seperti perjanjian mereka.
tempat yang paling baik untuk menyimpan kontract2 ni adalah didalam technologi blockchain.
kebanyakan smart contract yang dicipta sekarang adalah sangat complex yang meliputi
derivatif kewangan pengumpulan dana2.

Berikut adalah satu contoh.
Katakan anda ingin menyewa apartmen saya untuk malam. Ia akan menjadi mudah untuk draf perjanjian sewa kami meggunakan smart contract. Malah, ia hanya boleh mempunyai dua fungsi.
Pertama, untuk menerima penghantaran bayaran sewa (dalam bentuk cryptocurrency, katakan) daripada penyewa. Ia akan menghantar resit kepada saya tetapi memegang bayaran dalam bentuk kontrak.
Kedua, untuk menerima penghantaran kunci kemasukan apartmen digital daripada saya.Jika saya menghantar kunci sebelum tarikh sewa,system akan memegangnya, bersama-sama dengan bayaran, diserahkan kepada penyewa dan saya pada tarikh tiba. Jika system itu tidak menerima kunci rumah sewa saya mengikut tarikh sewa, system akan memulangkan bayaran balik anda yuran.
Senang cerita ia seolah2 ada orang ketiga yang menguruskan penyewaan itu.
Contoh yang lain.

Author Profile

doqngos
bukan dari background programmer. tetapi meminati bidang IT. Mengikut Ijazah Sarjana muda Decision science sedikit sebanyak membantu pemahaman dalam dunia trading. mula berkecimpung dalam dunia forex 2014. Sekarang aktive bergiat dalam bidang crypto.
“In a risks, there opportunity. In opportunity there is risk”
keep learning to overcome this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *