Tips newbie – Macam mana nak simpan crypto lain selain Bitcoin

Posted by

Revolusi cryptocurrency ni semakin pesat berkembang. Mungkin ada dikalangan bitcoiners yang lama tidak menyedari kecanggihan pada e-wallet jaxx. pada lewat tahun 2016, jaxx hanya memiliki beberapa jenis coin sahaja. Bitcoin(BTC), ethereum(ETH), ethereum classic (ETC), DASH(DSH). Jaxx sekarang sudah menambah dan upgrade system yang sedia ada. Ada beberapa teman yang bertanya saya macama mana hendak memiliki ethereum, dan juga lain2 cryptocurrency.

Kenapa jaxx

Ada banyak kelebihan yang ada pada jaxx. yang pertamanya sudah semestinya background company dan siapa disebalik e-wallet ini. Anthony Diiorio yang merupakan pengasas jaxx. Anthony Diiorio  pada tahun 2013, Diiorio, Vitalik Buterin, dan 3 orang lagi telah menjumpai “smart Contract” iaitu system yang digunakan dalam ethereum. Visit profile disini.  

 

Kelebihan jaxx

Jaxx merupakan sebuah e wallet multi token yang boleh digunakan dalam 9 devices. termasuklah WIndows, Apple, Linux desktop, iphone, tablet, android, google extension dan chrome extension. Ini bermaksud anda mepunyai 1 account pada jaxx dan anda boleh buka ia dimana2. seperti contoh di mobile phone, di desktop, dan juga chrome extension.  Paparan di bawah menunjukan interface wallet jaxx dengan menggunakan chrome extension. interface nya sama mcm dalam iphone.

 

 

contoh paparan di chrome extension. sama dengan wallet di iphone.

Currency yang kita ingin paparkan pada interface wallet kita.

                Jenis2 token yang kita minati untuk diajadikan koleksi dan juga simpanan.

12 Perkataan Wajib

paparan di atas adalah 12 perkataan yang Wajib anda simpan di tempat selamat. tuliskan di mana2 dan selain di dalam gadjet. kerana 12 perkataan ini adalah sebagai safety untuk anda back up wallet anda.

Tutorial Mudah untuk Biginner

Gambar di atas menunjukkan sebuah paparan dalam jaxx e wallet. gambar kepala kucing itu adalah logo shapeshift. iaitu company lain yang telah intergrated dengan jaxx yang menjalankan exchanger. http://shapeshift.io/ . Anda juga boleh secara terus tukar di website atau di dalam ini. tutorial ada dibawah.

Panduan untuk rakan rakan sekalian untuk membuat transaksi cryptocurrency anda. atau juga untuk penyimpanan aset peribadi anda.

 

Tutorial membuat pertukaran melalui shapeshift

 

Selepas sudah habis step 6, paparan shapeshift dan juga fee untuk transfer akan dikeluarkan.

 

click confirm. selepas click confirm, tunggu lebih kurang 10 minit. untuk shapeshift membua exchange. kerana wallet ini akan menghantar ke shapeshift terlelbih dahulu dan kemudian menghantar balik ke wallet anda. process confirmation ini mengambil masa sedikit. jik rasa sangsi, buka pada currency yang anda ingin tuakr tadi, click butang refresh. rujuk gambar  diatas.

Sekiranya anda rasa tip ini berkesan, share kepada kawan anda. jika rasa ingin menambah, boleh terus komen.

Author Profile

doqngos
bukan dari background programmer. tetapi meminati bidang IT. Mengikut Ijazah Sarjana muda Decision science sedikit sebanyak membantu pemahaman dalam dunia trading. mula berkecimpung dalam dunia forex 2014. Sekarang aktive bergiat dalam bidang crypto.
“In a risks, there opportunity. In opportunity there is risk”
keep learning to overcome this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *