Perjalanan Ethereum Classic ke Ringgit Malaysia

Posted by

Cerita pada kali ini adalah untuk menunjukkan pada rakan – rakan baru crypto bagaimana saya mengeluarkan atau pun cash out simpanan crypto saya di dalam wallet saya. pada kali ini saya mengambil contoh Ethereum Classic (ETC) untuk saya cash outkan ke dalam Ringgit Malaysia untuk kegunaan harian saya. Saya biasa meletakkan crypto collection saya didalam wallet jaxx, exodus dan juga wallet crypto lain. pada kali ini saya menggunakan jaxx untuk mendemonstrasikan dari etc kepada Myr. Dalam popularity bitcoin pada hari ini, ada benda yang saya perasan berkaitan dengan miner fees yang saya rasa patot saya kongsikan.

Bitcoin Mooning, bubble, all time high

headline di atas adalah perkara dan sebutan yang sentiasa berlaku dalam kalangan masyarat pada tahun 2017 samada penggiat crpto, crypto trader, forex trader, media, BNM dan semua orang lah. apa yang pasti peningkatan harga bitcoin menarik minat semua orang. cuba bayangkan harga bitcoin pada hari ini, 70k myr. boleh buat beli Exora sebijik wo dengan 1 btc.  jadi apa yang saya ingin nyatakan adalah di dalam peningkatan bitcoin, miner fees juga turut meningkat.

Miner fees – sending

Users can decide to pay a predefined fee rate by setting `-paytxfee=<n>` (or `settxfee <n>` rpc during runtime). A value of `n=0` signals Bitcoin Core to use floating fees. By default, Bitcoin Core will use floating fees.

Based on past transaction data, floating fees approximate the fees required to get into the `m`th block from now. This is configurable with `-txconfirmtarget=<m>` (default: `2`).

Sometimes, it is not possible to give good estimates, or an estimate at all. Therefore, a fallback value can be set with `-fallbackfee=<f>` (default: `0.0002` BTC/kB).

At all times, Bitcoin Core will cap fees at `-maxtxfee=<x>` (default: 0.10) BTC. Furthermore, Bitcoin Core will never create transactions smaller than the current minimum relay fee. Finally, a user can set the minimum fee rate for all transactions with `-mintxfee=<i>`, which defaults to 1000 satoshis per kB.

Note that a typical transaction is 500 bytes.

Ayat atas tu saya copy paste je dalam bitoin.it. Susah saya nak terangkan kerana fees itu dikenakan mengikut data yang user send transaction tu. tu saya highlight lagi memang tidak boleh dijangka miner fees tu. mungkin saya akan kupaskan topic berkenaan fees ini pada lain hari. Miners fee ni boleh berubah mengikut keadaan semasa.

From Jaxx Wallet kepada Ringgit Malaysia

Berbalik kepada topic kita, transfer ethereum classic kepada ringgit. Rata – rata rakyat Malaysia memilih Luno sebagai exchanger untuk urusan jual beli bitcoin. Perkara ini terbatas untuk penggemar crypto kerana Luno hanya memegang Bitcoin, bitcoin Cash dan juga terbaru ethereum. Jadi terpaksa la kita simpan dalam wallet lain untuk menyimpan kita punya crypto. Salah 1 nyer jaxx. lihat jaxx disini.

Kebiasaannya dari exchanger pergi ke wallet Luno dengan mengunakan bitcoin. sekarang kita boleh ubah kepada penggunaan ethereum sebagai crypto untuk transfer ke Luno. kenapa saya memilih ethereum adalah fees dia adalah rendah berbanding transfer menggunakan btc.

bayangkan tuan2 transfer 2LTC (RM300) miner fees ambil 83. tinggal la balance RM 217. naya woo. jadi apa yang saya buat, tukarkan ethereum classic (ETC) kepada Ethereum(ETH).Opps! Daripada ETC -> ETH menggunakkan shapeshift saya terlupa untuk screenshot. tidak dapat la nak compare  miner fees. Miner fees ni boleh jadi murah boleh jadi mahal. mengikut keaadaan semasa. sebagai contoh bila waktu terlalu ramai, confirmation boleh jadi lambat dan juga fee boleh jadi mahal (yang ini saya nak hurai pun x reti. hehe) .

Setelah convert ETC kepada ETH, saya sent pada Luno. Jika dilihat untuk transfer eth, memerlukan mining fee sebanyak 0.0015ETH.Murah la sket berbanding Bitcoin. sebab price Ethereum jauh murah lagi berbanding btc. 0.0015ETH  X  2154.23 = RM3.23.

Disini saya tampal Send and receive fees Luno.

Tunggu la beberapa minit, Luno akan notify dalam gmail. apabila sudah confirm masuk dalam wallet Luno, select wallet ethereum dan terus transfer ke Maybank anda.dah siap. boleh la nak g belanja ma abah. =)

sedikit print screen berkenaan fees

boleh check fees disi juga http://cryptofees.net

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *