NXT mula mengorak langkah, mencari kegemilangan

Posted by

NXT, sudah mula mengorak langkah setelah ketinggalan jauh oleh Ethereum jauh ke belakang. NXT mulai sedar yang mereka sudah ketinggalan. NXT merupakan antara yang terawal menggunakan technology Proof of Stake (PoS). kalau siapa duduk dalam bidang crypto sejak 2014 lagi mesti kenal la NXT nih.

NXT dahulu

Kalau kita tengok pada coinmarketcap pada tahun 2014, NXT berada di atas ripple dengan market capital 51 juta usd.

NXT, kalau kita buka coinmarketcap sekarang, kita akan mengdapati NXT sekarang duduk nun jauh ke bawah.

(pic atas 26 November 2017)

Tetapi sudah memasuki top 30 setelah ICO ignis selesai dan menghampiri date snapshot NXT pada 28 dec 2017.

21 december 2017 (5 day to go)

NXT mula mengorak langkah

Cuba kita lihat roadmap NXT. NXT ni buat pengetahuan semua, merupakan grandfather of pos. coin pertama yang menggunakan technology Proof of Stakes (PoS) yang lebih greener daripada technology Proof of  Work (PoW). diperkenalkan lagenda blockchain, Bitcoin. lihat disni untuk tahu PoW ad PoS.

Jika kita lihat roadmap, NXT ni adalah antara crypto yang awal telah terwujud. sejak tahun 2013. NXT, iaitu technology 1.0 akan berpindah kepada Ardor technology blockchain 2.0. Ardor Mainnet akan dilancarkan pada Q4 pada tahun 2017.

Blockchain 1.0 kepada Blockchain 2.0

Mereka yang mengikuti Nxt 1.0 tahu bahawa pelancaran Nxt 2.0 (Ardor) akan menjadi langkah besar dan penting, bukan hanya untuk Nxt tetapi untuk teknologi blockchain juga.

 

Ini boleh menjadikan Ardor platform crypto yang pertama berskala global, dan sebagai tambahan kepada ini, Ardor membolehkan mana-mana individu, perniagaan dan komuniti untuk melancarkan secured customised private Ledger. Pendek kata, token utama Nxt 2.0 (ARDR) akan Forge ( Stake/mine)  semua transaksi childchain dan memastikan transaksi itu selamat.IGNIS merupakan childchain yang pertama akan diwujudkan dalam ARDOR.

Penantian Kelahiran IGNIS

Separuh daripada Token IGNIS akan dikhaskan dan diedarkan secara automatik kepada pemegang NXT berdasarkan baki akaun mereka pada masa Snapshot Genesis Ardor dengan pada ratio 1 NXT : 0.5 IGNIS. Sebahagian lagi bekalan token IGNIS digunakan oleh Jelurida untuk menjalankan IGNIS Token Sale selama tempoh tiga bulan (05 Ogos – 04 Nov).  Pada ICO jelurida berjaya menjual token lebih dari $ 15 000 000. Dana ini akan digunakan untuk pembangunan, penyelenggaraan, kemajuan dan promosi seluruh dunia dari platform blockchain Nxt dan Ardor, serta melindungi intelektual code base properties.

Promosi

Untuk tujuan promosi, NXT memberi 0.1IGNIS pada token NXT holder. dan juga faucet ignis. boleh dapatkan di link ini. www.ardor.world. Apa yang perlu, account dan juga email. ni barang free. tapi ada  juga orang tidak ingin. hanya suka melihat. =P

Untuk pengetahuan semua, Selepas ICO tamat, harga IGNIS adalah 2x ganda daripada harga NXT. Contoh:

anda memiliki 100 NXT. Selepas NXT snapshot atau lebih tepat pada waktu release 1 jan 2018, anda akan memiliki 50 IGNIS.

Lihat contoh dibawah:

100 NXT = > 207usd

50 IGNIS = 50 X 4.26usd = 213usd

 

 

 

 

 

Jadi kalau kita lihat Capital 207usd, kita akan dapat keuntungan 213usd. pada bulan 1 nanti.

Peringatan!!!

pada asalnya tulisan ini dibuat pada awal bulan November, tetapi disebabkan kekangan masa, terpostpon sehinga sekarang.data harga diatas adalah setelah NXT dan ARDOR dan juga Altocoin lain sedang mooning. data harga tu mungkin sudah berubah. minta maaf banyak2 yer sedara sebab terlewat post. apa pon, peluang masih terhidang risk tetap ada didalam peluang.

Saya punya pendapat, NXT akan drop sedikit setelah IGNIS di bahagikan, NXT hodler dan juga fan NXT akan berpindah kepada blockchain baru ARDOR (BLockchain As Services). Saranan saya jika anda baru mula untuk beli NXT ini, boleh take profit sediki setelah ignis dilancarkan pada bulan 1 2018 nanti. semua itu terpulang pada hodler masing2.

Sebenarnya jika kita explore tentang NXT ni, ada banyak yang menarik, tetapi bagi saya, NXT kurang dari segi persembahan marketing yang menyebabkan dia tercorot ke bawah. oopss! apa persembahan dalam whitepaper semuanya indah. kita lihat sahaja lah macam mana performance mereka pada masa akan datang. Liha sahajalah adakah Pimpinan Lior Yaffe, Jelurida dalam mengorak langkah NXT.

White paper daripada develor NXT, ARDOR. lihat disini.

Topic akan datang : IOTA, NXT & JINN.

Author Profile

doqngos
bukan dari background programmer. tetapi meminati bidang IT. Mengikut Ijazah Sarjana muda Decision science sedikit sebanyak membantu pemahaman dalam dunia trading. mula berkecimpung dalam dunia forex 2014. Sekarang aktive bergiat dalam bidang crypto.
“In a risks, there opportunity. In opportunity there is risk”
keep learning to overcome this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *