7 Fakta Cryptocurrency yang Harus Anda Ketahui

Posted by

Dari segi sejarah, aset tidak menjadi pencipta kekayaan jangka panjang daripada pasaran saham. Dari masa ke masa, stock telah menghasilkan pulangan tahunan 7%, termasuk pelaburan semula dividen dan diselaraskan untuk inflasi. Ini menunjukkan pelabur boleh menggandakan wang mereka sekali-sekali setiap dekad, yang cukup mengagumkan. begitu juga dengan cryptocurrency yang makin kuat kedengaran dari mulut masing2.

Tetapi sebelum anda mempertimbangkan menyelam ke dalam kegilaan cryptocurrency, berikut adalah 7 fakta yang perlu anda ketahui.

1. Mata wang digital adalah sangat tidak menentu

Mungkin perkara pertama yang anda perhatikan jika anda telah mengikuti cryptocurrency adalah bahawa ia sangat tidak menentu. Ini berpunca daripada fakta bahawa trading cryptocurrency banyak berlaku pada pelbagai crypto exchanger(lihat exchangers disini) daripada central exchange, yang menyebabkan peningkatan pergerakan harga yang sangat tinggi (volatile).

Sejak tahun itu, coin market capital agregat semua gabungan cryptocurrency telah meningkat sebanyak 3,200% pada 18 Disember. Walau bagaimanapun, bitcoin merupakan cryptocurrency terbesar di dunia, telah menjalani empat kali correction (fasa pergerakan harga) sekurang-kurangnya 20% dalam tempoh enam bulan yang lalu . Pendek kata, mata wang cryptocurrency adalah bukan matawang sebarangan.

sumber :cryptonews

kalau tengok bitcoin performance nun jauh di sana. :P. tetapi dia tetap lagi king!! ripple terbesar lonjakan pada tahun 2017. manpukan ripple untuk menjadi biggest growth pada tahun 2018. Sama – sama saksikan.

2. Cryptocurrency tidak mempunyai pegangan asas

Tidak seperti duit fiat yang kita ada dan guna sekarang, matawang crypto seperti bitcoin dan rakan2 nya tidak mempunyai pegangan oleh mana2 bank. dalam erti kata mudah, crypto tidak ada back up oleh bank pusat ataupun kerajaan.

3. Bitcoin is King

pada tahun 2018, terdapat lebih daripada 1300 cryptocurrency. dan akan muncul lagi crypto currency lain dengan adanya blockchain yang telah design code mereka untuk memudahkan lagi user lain untuk mencipta asset/token sendiri. contoh terdekat yang banyak digunakan adalah. ethereum. dengan ICO yang terdapat sekarang pun banyak menggunakan platform ini.

contoh blockchain lain.

  • cardano
  • NXT,ardor
  • EOS
  • NEO

banyak lagi scalable blockchain lain. Ini antara yang popular la.

4. Blockchain adalah tempat di mana Nilai suatu crypto bergantung

Blockchain technology adalah insfrastruktur kepada suatu crypto currency seperti bitcoin. ia merupakan sebuah digital dan decentralized ledger(tidak berpusat) yang merekodkan semua payment dan transfer dalam keadaan selamat dan sungguh teratur. Perkara ini lah yang menyebabkan big2 businesman berminat dengan technology blockchain.

Tuan puan boleh check di sini segala transaksi bitcoin, hashrate, block, confirmation.

https://blockchain.info/

5. Peranan Miners dalam bitcoin, PoW

Untuk memastikan suatu transaction transfer dengan selamat dari A ke B, miner diperlukan untuk verify setiap transaction itu.Crypto mining melibatkan penggunaan high powered computers untuk menyelesaikan algorithm equation untuk verify dan log transaction dalam blockchain. sebagai hasil, miners akan menerima rewards daripada aktivity mereka ini. perkara ini juga telah menjurus peningkatan sales NVIDIA dan juga Advanced Mirco Devices(AMD) berhubung pembekalan kepada Graphic Card Unit (GPU) untuk memprocess@menyelesaikan algoritm equation itu.

refer post disini untuk lebih lanjut tentang PoW.

6. Decentralization

Kebanyakan yang awal terlibat dalam cryptocurrency adalah yang mahukan sebuah system yang telus, semua boleh kita lihat. seperti dalam blockchain.info. dan juga bila sebut decentralized, tidak ada tempat yang berpusat untuk simpan information ini. ada baik dan buruk juga disini. kerana semua maklumat kita boleh lihat. menyebabkan kita tahu siapa yang kaya dan siapa yang tidak. melibatkan self security la dekat sini.

anda boleh lihat pada contoh steemit. wallet nya tulus mulus bak hang. ;P. yang ni tuan2 explore sendiri la.

https://steemworld.org/@ned

ni saya letak ned scott, founder steemit punya account. boleh explore.

Peer to Peer (P2P)

P2P ini luas sebenarnya dalam dunia crypto sebab ini adalah tujuan asal bitcoin diwujudkan. no Middle Man. jadi saya bagi contoh je la yer.

Penukaran dari Ringgit Malaysia kepada Bitcoin ,vice verse. Tengok contoh Remitano. Bukan remitano yang mempunyai equity bitcoin ataupun Ringgit Malaysia. tetapi siapa yang ingin menjual bitcoin, dan siapa yang ingin membeli bitcoin.  Tutorial dari exchanger kepada MYR, disini.

7. Cryptocurrency di banned di kebanyakan negara.

Ada yang secara langsung menbenarkan penggunaan cryptocurrency seperti Jepun. ada juga yang masih lagi dalam keadaan playsafe seperti Malaysia. Tidak 100% menghalalkan dan tidak 100% mengharamkan. Ini bermaksud Malaysia sedang mengkaji kepengunaan tentang cryptocurrency ini samada ke arah manakah lebih banyak, negative atau positive. Bagi saya ini suatu yang perlu untuk sesebuah kerajaan. kerana jika crypocurrency di Malaysia secara terus diharamkan, apa akan berlaku jika negara yang lain yang menggunakan cryptocurrency sudah kehadapan. Ini bermaksud kita ketinggalan bukan? anda jawab.

sumber : berita Harian

“In opportunity, there are risk, In risk, there are opportunity”

 

“doqspro – gerbang Bitcoin & Cryptocurrency di Malaysia”

Author Profile

doqngos
bukan dari background programmer. tetapi meminati bidang IT. Mengikut Ijazah Sarjana muda Decision science sedikit sebanyak membantu pemahaman dalam dunia trading. mula berkecimpung dalam dunia forex 2014. Sekarang aktive bergiat dalam bidang crypto.
“In a risks, there opportunity. In opportunity there is risk”
keep learning to overcome this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *