Monero – Privasy blockchain

Posted by

Sememangnya pasaran kripto masih baru, tetapi realiti yang sedang dialami ialah hanya 1% sahaja daripada populasi di seluruh dunia yang mempunyai bitcoin dan mata wang kripto yang lain di dalam simpanan mereka. Sekarang, logiknya di sini, cuba anda bayangkan pada tahun 2020, pasaran yang dikatakan “bubble” ini akan mempunyai permodalan pasaran sebanyak 5 trillion usd.

 

Bukankah sesuatu yang indah sekiranya ini menjadi satu realiti? Walaupun ‘transparency’ merupakan asas kepada sistem ‘blockchain’ yang mana “anonymity” individu dikekalkan, ada sesetengah pihak yang mahukan protokol yang lebih sulit, selamat dan stabil daripada sistem yang sedia ada untuk melakukan transaksi kewangan, maka terhasil lah protokol Monero.

Walau bagaimanapun, sudah pasti terdapat kelebihan (pros) dan kekurangan (cons) yang ada pada Monero.

PROS:

  1. Private

Protokol Monero membolehkan XMR dihantar ataupun diterima oleh individu secara rahsia. Maknanya, segala maklumat terperinci tentang maklumat transaksi yang dilakukan seperti jumlah transaksi, pemberi dan penerima XMR tidak akan diketahui oleh orang awam.

Untraceable

Dengan teknologi sulit dan rumit protokol Monero, transasksi yang dilakukan dengan menggunakan protokol ini tidak akan dapat dikesan kerana 3 ‘privacy technologies’ yang diguna pakai iaitu

  • ring signatures
  • ring confidential transactions (RingCT)
  • stealth addresses
  1. Fungibility

Walaupun XMR dilihat sebagai matawang kripto yang “private”, XMR secara realistiknya bersifat ‘fungible’ aatau dengan erti kata yang lain, 1 XMR tetap bernilai satu 1 XMR walaupun 1 XMR itu telah ditukar milik kepada seberapa ramai individu sekalipun. Selain itu, analogi yang paling tepat untuk menerangkan tentang “fungibility” ialah emas. Walaupun 1 kg jongkong emas dileburkan dan dijadikan sebagai cecair, nilai 1 kg emas tersebut masih sama dan tidak akan berubah.

Walaupun Monero dipercayai mampu menyediakan asas privasi kepada mata wang cryptocurrency, namun terdapat juga kekurangan yang ada pada Monero.

CONS:

  1. Limited Use

Disebabkan Monero menggunakan “privacy technologies” untuk mengekalkan ‘anonimity’ dan sebagainya, penggunaan Monero masih belum mencapai tahap adaptasi seperti Bitcoin dan sesetengah pihak mengkritik bahawa Monero digunakan hanya untuk melakukan transaksi btc dalam bentuk “privacy” dan “ anonimity”

  1. Monero Malware Case : XMRig

Ruang siber dan kripto telah digemparkan dengan penemuan ‘malware’ yang mengancam aktiviti ‘mining’ XMR yang dihasilkan oleh CPU. Malware ini berfungsi dengan cara mensabotaj ‘address dan url receiver’ XMR. Sesetengah pihak menuduh ‘hacker’ dari Korea Utara menjadi dalang dalam hal ini. Namun, apa yang pasti, hal ini merupakan satu titik kelemahan yang terdapat pada protokol Monero.

  1. Scalability

Disebabkan sifat Monero yang privacy, serta process computation yang rumit, protokol Monero dilihat mengalami masalah scalability di mana segala proses transaksi tidak dapat dilakukan dengan kadar masa yang singkat sekiranya transaski tersebut mencapai tahap yang lebih tinggi berbanding sebelumnya.

 

KESIMPULAN

Walaupun Monero dilihat telah berjaya mencapai aras tertentu yang mana 1 XMR= 494.16 usd pada awal Januari 2018 , namun persaingan yang dihadapi dengan mata wang kripto yang mempunyai fungsi seperti Monero iaitu Zcash dan PIVX sangat sengit, apatah lagi dengan kehadiran Verge (XVG) yang di rebranding daripada dogecoindark merancakkan lagi industri yang sedia ada. Walau bagaimanapun, sesetengah daripada komuniti ini masih percaya akan kebolehan XMR. Dan apa yang pasti tahun-tahun yang akan datang, dengan sokongan kuat daripada komuniti XMR, status sedia ada akan bertukar wajah dengan kehadiran idea dan ‘development’ yang akan memberi nafas baru kepada XMR.

 

 “doqspro – Media Bitcoin & Cryptocurrency di Malaysia”

Author Profile

doqngos
bukan dari background programmer. tetapi meminati bidang IT. Mengikut Ijazah Sarjana muda Decision science sedikit sebanyak membantu pemahaman dalam dunia trading. mula berkecimpung dalam dunia forex 2014. Sekarang aktive bergiat dalam bidang crypto.
“In a risks, there opportunity. In opportunity there is risk”
keep learning to overcome this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *