Kenapa anda perlu Halvening dalam dunia Bitcoin

Posted by

Apakah Halvening?

Dalam rangkaian Bitcoin, transaksi pengguna dikumpulkan dalam blok dan direkodkan didalam public ledger digital yang disebut blockchain. Miners bertanggungjawab keatas tugas ini, dan menerima ganjaran(rewards) dalam bentuk bitcoin sebagai kerja yang dibuat  untuk setiap blok yang direkodkan.

Jumlah bitcoin yang dikeluarkan untuk setiap blok berkurangan dengan masa: separuh setiap 4 tahun. Pada acara ini, ketika reward mining(keuntungan) dibahagikan dengan 2, kebiasaannya disebut “Bitcoin halving”. ada yang menyebut halving, ada jgua yang meyebut halvening. apa pun point yang penting adalah reward mining terbahagi kepada 2

Apabila Bitcoin dicipta pada tahun 2009, ganjaran awal adalah 50 bitcoin. Pada bulan november 2012, ia jatuh ke 25btc selepas separuh pertama. Pemisahan kedua akan berlaku pada bulan Julai 2016 dan mengurangkan ganjaran kepada 12.5btc.

Apa kesannya terhadap harga Bitcoin?

Bagi mana-mana jenis aset, harga Bitcoin hanya bergantung kepada supply & demand.  Oleh itu, semuanya bergantung pada bagaimana permintaan berkembang pada bulan-bulan dan tahun-tahun berikutnya. Bitcoin yang merupakan sejenis mata wang yang barudengan banyak perkara telah digunakan, saya secara peribadi sentiasa memantau dan membeli pada kenaikan pada kenaikan harga. Berapa banyak? Bila? Harga Bitcoin kekal 100% tidak dapat diramalkan oleh kebanyak orang. 

pada masa Halving, pengurangan bekalan(supply) akan didagangkan pada kadar pertukaran semasa. Jadi jangan mengharapkan pergerakan harga yang besar pada Hari Halving. Perlu diberi perhatian juga bahawa contoh-contoh halvings lain boleh didapati untuk kita membuat perbandingan.

Halving bitcoin yang pertama berlaku pada 28 November 2012. Ketika Bitcoin sedang Halving, harga naik + 1.7% dan kenaikan yang tidak memberangsangkan jika kita lihat perkara itu untuk melabur. Walau bagaimanapun, bulan sebelum dan seterusnya menunjukkan pertumbuhan berterusan dan membawa kepada Kearah kenaikan pada tahun 2013 (dari 13 $ hingga 260 $ dalam masa 4 bulan).

Anda boleh lihat secara live countdown halving di sini.

www.bitcoinblockhalf.com

Petar Zivkovski, pengarah operasi di WhaleClub, berkata bahawa harga bitcoin akan turun selepas dua kali ganda, disebabkan fakta itu menandakan kemungkinan keluar spekulative buyer.

Kesan Terhadap Miners (pelombong)

Pada satu ketika, terdapat beberapa miner yang menyatakan kebimbangan bahawa halving boleh memberi kesan negative kepada keuntungan mereka, cukuplah sehingga beberapa asic mining mereka di tutup.

Dijangkakan Keuntungan Mining  Bitcoin merosot selepas berlaku halving. kerana Machine Bitcoin lama akan menjadi tidak ekonomi. Penggunaan elektrik makin meningkat, manakala reward semakin berkurangan.

 

 

Kenaikan Harga Bitcoin

Walaupun harga Bitcoin boleh menurun dalam jangka pendek, masih tidak jelas bagaimana penawaran dan permintaan akan pergi selepas halving.

Sama ada, kadar harga di mana miner mungkin berpotensi menjual bitcoin baru ke dalam pasaran pada harga rendah.bermakna, dengan andaian permintaan tidak merosot, pembeli Bitcoin atau newcomers perlu masuk market dengan memperoleh bitcoin dari pasaran untuk melonjak naik harga pasaran.

“Harga bitcoin selepas halving biasanya dijangka meningkat apabila bekalan berkurangan memenuhi permintaan yang semakin meningkat,”

Dalam dunia Bitcoin, pergerakan harga masih lagi sukar untuk diramalkan. kerana banyak spekulasi. Bank – bank juga yang bertindak kadangkala positive, kadangkala negative terhadap bitcoin. Contoh yang terdekat boleh saya ambil. Google venture pada 2016 join ripple network sebagai pelabur dan juga bank standard Chartered. Sekarang Google menyatakan akan mengharamkan google ads mereka terhadap ICO yang melibatkan cryptocurrency. Apa – apa pun tunggu dan lihat pada tahun 2020 nanti. di manakah Bitcoin.

“doqspro – Media Bitcoin & Cryptocurrency di Malaysia”

 

Author Profile

doqngos
bukan dari background programmer. tetapi meminati bidang IT. Mengikut Ijazah Sarjana muda Decision science sedikit sebanyak membantu pemahaman dalam dunia trading. mula berkecimpung dalam dunia forex 2014. Sekarang aktive bergiat dalam bidang crypto.
“In a risks, there opportunity. In opportunity there is risk”
keep learning to overcome this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *