Cryptocurrency – Coin dan juga Token

Posted by

Sesetengah orang menentukan cryptocurrency sebagai cara pembayaran elektronik jadi bitcoin dan Litecoin akan menjadi coin manakala token akan menjadi apa-apa selain coin yang digunakan untuk pembayaran elektronik.

Walau bagaimanapun,saya akan menumpukan perhatian khusus tentang bagaimana coin dan token ditakrifkan apabila ia berkait dengan tujuan dan cara operasi mereka. coin adalah cryptocurrency yang beroperasi secara bebas dari platform lain. Contoh coin ialah bitcoin,cardano, ripple dan Ethereum.

Semua mata wang crypto tidak bertindak seperti duit syiling, Duit syiling mempunyai beberapa sifat tertentu seperti Ia bertindak sebagai medium pertukaran kerana ia mewakili unit dalam suatu akaun, dan menyimpan nilai semasa pertukaran seperti wang fizikal lakukan. Beberapa kriptografi seperti Bitcoin, Litecoin & Monero mewarisi semua harta benda ini dari wang fizikal. Tetapi kebanyakan mata wang kriptografi tidak dapat memenuhi sifat-sifat syiling ini dan mereka dipanggil Token. Token juga mempunyai nilai tetapi mereka tidak dianggap sebagai duit syiling kerana mereka dihoskan dengan beberapa centralize server dan menggunakan blok yang sama dengan beberapa pengubahsuaian untuk menghasilkan token lain.

 

Token memerlukan platform lain seperti ethereum untuk wujud dan beroperasi. Contoh token adalah augur, omisego, aragon dan golem banyak lagi. Ini adalah token yang dibina di atas ethereum. Buat masa sekarang token/asset ethereum juga dipanggil erc20. Sekarang, ada platform lain yang anda boleh buat token. Platform yang popular sekarang adalah nxt, omni waves, NEO, EOS, Stratis & macam – macam lagi.

Coinmarketcap sebenarnya menjejaki semua kriptografi yang terkini dan sentiasa mengemaskini database mereka. Anda boleh melihat senarai penuh di bawah tab “Semua”. Anda akan melihat tab ‘coin’ dan ‘token’ di sebelahnya. Token berada dalam senarai yang sama sekali berbeza. Ada lajur ‘platform’ dan apa yang dimaksudkan ialah bahawa token ini yang anda lihat di sini dibina di atas platform ini.

Tetapi perkara penting dalam pengenalan ini adalah: mesti ada sebab mengapa setiap cryptocurrency atau token dilancarkan. Utility token adalah faktor penting untuk kita menilai token dan ICO.

Tanda-tanda ini yang boleh dibeli, dijual dan dipindahkan di seluruh rangkaian dan exchanger cryptocurrency, menyediakan pelbagai fungsi yang berbeza, daripada memberikan akses kepada pemilik aset kepada mereka sehinggalah untuk mendapatkan keistimewaan syarikat. Bergantung pada penggunaannya, token boleh diklasifikasikan sebagai Security Token atau Utility Token.

Utility Token

Ini juga dirujuk sebagai token pengguna atau dengan erti kata lebih mudah, token applikasi. Mereka mewakili akses kepada produk atau perkhidmatan.

Dengan mencipta token utiliti, permulaan perniagaan atau start up boleh menjual “kupon digital” untuk perkhidmatan yang sedang berkembang, seperti penjual menerima pre – order untuk permainan video yang mungkin tidak dikeluarkan selama beberapa bulan.

Contohnya, Filecoin meraih dana sebanyak 257 juta USD dengan menjual token yang memfokuskan pengguna dengan akses ke platform public storage yang decentralized. Conceptnya sama seperti Siacoin dan juga storj. Penggunaannya adalah boleh kita katakan penyimpanan data dalam cloud storage seperti google drive, icloud & dropbox.

 

Token Keselamatan

Sekiranya nilai token cryptocurrency ditentukan oleh aset luaran, diperdagangkan, ia ditakrifkan sebagai token keselamatan dan mesti mematuhi peraturan SEC. Kegagalan untuk mematuhi peraturan ini boleh mengakibatkan gangguan dan kelewatan projek bermula.

Sebaliknya, jika permulaan memenuhi semua peraturan, token keselamatan berpotensi untuk banyak aplikasi, yang paling menguntungkan yang boleh menjadi keupayaan untuk menjual token yang bersamaan dengan saham atau saham syarikat. Token yang tidak berguna

Rupa-rupanya, apa-apa yang dilabelkan ‘blockchain’ atau ‘cryptocurrency’ menarik perhatian yang begitu banyak sehingga ia menjadi sebuah trend. Mari kita lihat 1 contoh cryptocurrency yang tidak berguna.

Useless Ethereum Token (UET)

Kita semua tahu buat masa sekarang, platform blockchain yang paling popular adalah ethereum. Pelbagai applikasi yang menggunakan ethereum sebagai token utiliti. Di sebalik kebaikan Ethereum,Terdapat crypto yang disebut “Useless Ethereum Token” yang meraih 300,000 USD dalam ICO. Nampak macam lawak tetapi tidak lawak sebenarnya! ICO ini benar-benar terjadi walaupun foundernya sudah menyatakan, aset ini tidak mempunyai tujuan dan mungkin tidak mempunyai apa- apa nilai. Utility token ini tidak sepatutnya disenaraikan di mana-mana exchanger kerana ia boleh memburukkan nama crptocurrency.

Ini jelas tidak menarik kepada pelabur tetapi masih, ICO berjaya mengumpul $ 300,000! Ini hanya bermakna bahawa terlalu banyak orang tidak memberi perhatian kepada projek ini. Ini kelihatan mengejutkan tetapi yang lebih penting, ia menunjukkan atau sebahagiannya mewakili orang yang hanya membuang wang dengan pelaburan secara rawak dengan harapan keuntungan.

Ramai sebenarnya yang membeli cryptocurrency dan menyertai ICO tanpa sebarang produk atau misi jelas sama sekali. study, study study!! Sebelum melabur.

 quadro coin.jpg

“doqspro – Media Bitcoin & cryptocurrency Malaysia”

Author Profile

doqngos
bukan dari background programmer. tetapi meminati bidang IT. Mengikut Ijazah Sarjana muda Decision science sedikit sebanyak membantu pemahaman dalam dunia trading. mula berkecimpung dalam dunia forex 2014. Sekarang aktive bergiat dalam bidang crypto.
“In a risks, there opportunity. In opportunity there is risk”
keep learning to overcome this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *