Pendekatan IBM dalam blockchain

Posted by

IBM bukan baru dalam permainan crypto, tetapi mereka hampir menaikkan nama cryptocurrency.

pada Oktober 2017, IBM mula menguji beberapa aplikasi menggunakan Platform Stellar, tetapi kini mereka mengembangkan aplikasi perniagaan cryptocurrency mereka dalam beberapa cara.

IBM mengatakan kepada CoinDesk bahawa mereka telah bertemu dengan eksekutif dari platform dagangan komoditi, perniagaan besar, dan juga bank pusat untuk menerokai bagaimana kriptografi boleh membantu menjimatkan wang mereka dan menjana pendapatan.
Alasan untuk ini adalah mudah …

tidak lain dan tidak buka, iaitu PERMINTAAN!

Ketua pembangunan blockbatch IBM, Jesse Lund, berkata demikian:

“Kami melihat banyak permintaan untuk pengeluaran aset digital di seluruh lembaga.”

Sumber: https://www.coindesk.com

Jesse Lund telah diupah dari Wells Fargo awal tahun ini untuk membantu mengembangkan strategi cryptocurreny mereka.

Beliau juga menambah ini:

 “What’s happening is there’s this emergence of a new segment that could actually be one of the biggest segments, that is a permissioned but public blockchain network typology.”

Sumber:https://www.coindesk.com

Lihat pada quotes di atas, permissioned but public blockchain?

Itu berbunyi menarik dan mungkin bermakna mereka cuba mencipta untuk mereka sendiri iaitu permissioned Blockchain untuk masuk dalam network dan pada masa yang sama adalah public blockchain. Mudah saya katakan, perlaksanaan adalah dalam bentuk private dan ledger berdiri dalam bentuk awam (public).

 

Blockchain seperti bitcoin dan ethereum adalah permissionless blockchain  di mana sesiapa sahaja boleh menggunakan rangkaian(network) dengan syarat mereka masuk denga mengikuti peraturan. Chain yang dibenarkan akan memerlukan beberapa approval (kelulusan) sebelum dibenarkan masuk ke dalam rangkaian (network).

Bank dan institusi lain telah bereksperimen dengan permissioned blockchain buat masa sekarang.

Dengan permission blockchain (blockchain yang perlu kebenaran), ini mungkin atau tidak melibatkan Proof of Work (PoW) atau beberapa keperluan sistem lain dari nodes (network @ server). Terdapat beberapa ahli politik di dunia yang menganggap Private Blockchain tidak menggunakan pow untuk mengesahkan rangkaian dan tidak menjadi sebuah blockchain sama sekali, tetapi hanya merupakan sebuah shared Ledger (sebuah lejer yang dikongsikan).

IBM mengatakan bahawa mereka sedang menerokai beberapa pilihan yang berbeza.
Menurut Jesse Lund, IBM melihat permintaan untuk 3 jenis token. baca token disini.

  • Token Sekuriti
  • Token Utiliti
  • Token Komoditi

Lund berkata mereka melihat satu langkah ke arah token yang disokong oleh sesuatu.sebagai contoh, penyimpanan sebahagian emas yang disimpan dalam peti besi di suatu tempat.

Menggunakan Smart Contract dan blokchain untuk mengesahkan pemilikan dan lain-lain dalam penggunaan cryptocurrency meraka.

IBM mengatakan bahawa mereka juga telah bercakap dengan Bank Pusat tentang kemungkinan akan menggunakan mata wang mereka sendiri di sebuah blockchain, walaupun mereka mengatakan itu masih jauh.

Walaupun, sekalipun banyak jenis ini akhirnya membuat token mereka sendiri, masih perlu beberapa bentuk yang diakui secara universal untuk pergi di antara semua syarikat yang berbeza ini.

Lebih banyak mengenai penglibatan IBM dalam ruang boleh dibaca di sini:

post stellar lumens disini. Juga peglibatan IBM dalam hyperledger.https://www.ibm.com/blockchain/uk-en/hyperledger/

 

https://www.coindesk.com/ibm-evolution-big-blue-finally-getting-serious-cryptocurrency/

 “doqspro – Media Bitcoin & Cryptocurrency di Malaysia”

 

Author Profile

doqngos
bukan dari background programmer. tetapi meminati bidang IT. Mengikut Ijazah Sarjana muda Decision science sedikit sebanyak membantu pemahaman dalam dunia trading. mula berkecimpung dalam dunia forex 2014. Sekarang aktive bergiat dalam bidang crypto.
“In a risks, there opportunity. In opportunity there is risk”
keep learning to overcome this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *