Oyster Pearl – menghubungkan IOTA dengan ETHEREUM

Posted by

Baru ini saya ada buat posting berkenaan dengan Brave iaitu suatu cara Brendan Eich untuk memansuhkan orang tengah yang mengambil keuntungan terhadap publisher, dan juga advertiser. Kali ini saya ingin cerita lagi 1 crypto yang unik pada pandangan saya kerana Crypto ini menggabungkan beberapa technology iaitu Tangle ,IOTA, smart contract blockchain Ethereum.

Apakah kelebihan Osyter Pearl

Industri pengiklanan dalam talian kini berada dalam keadaan tidak tentu hala, diserang oleh mekanisme (monetization) pengewangan kandungan laman web yang tidak mencukupi , tidak aktif dan  mengganggu pengguna daripada kandungan yang relevan dengan website justeru merosakkan kesinambungan reka bentuk laman web itu sendiri. Ads- blocker) Penyekat iklan telah menjadi norma, dan pelawat sering meninggalkan browser kerana berasa tidak selesa, sementara penerbit kehilangan pelawat juga pada akhirnya, pendapatan.

Walaupun ICO Oyster tidak mencapai seperti yang dikehendaki dari segi kewangan, hanya mampu memperolehi 250 ETH menyebabkan Ketua Pegawai Eksekutif Oyster dan arkitek ketua Bruno Blok ke dalam keadaan berhutang, Oyster sejak itu bangkit dan memposisikan diri di garis hadapan:

  • Penyimpanan decentralized data
  • website monotization (cara untuk beri keuntungan)

Oyster dibina menggunakan platform IOTA Tangle dan Ethereum blockchain, Oyster membolehkan pelawat laman web menyumbang sebahagian daripada GPU dan CPU.

Sebelum menyelam lebih lanjut, apa yag anda perlu tahu tentang Protokol Oyster pada tahun 2018 dan apa yang ingin mereka capai, anda buat terlebih dahulu:

  • Buka web browser anda
  • Melayari Internet seperti biasa
  • Perhatikan berapa kali anda diminta untuk ‘disabled’ AdBlocker sebelum dapat melihat kandungan

Jika anda tertanya-tanya tentang beberapa faedah dengan menyimpan data dalam decentralized data dan masalah semasa yang timbul dalam meggunakan traditional cloud storage. anda boleh membaca tentangnya dalam Siacoin.

Oyster”Tangles” Dengan IOTA dan Ethereum

Menggabungkan smart contract Ethereum dengane IOTA Tangle’s distributed data retention ledger dan mekanisme Proof-of-Work (PoW), Protokol Oyster menggunakan kaedah yang unik supaya dapat melindungi data dan memberi insentif kepada pengguna untuk maintain rangkaian.

IOTA Tangle

Nodes network Oyster Protocol menggunakan IOTA Tangle sebagai broker pihak ketiga, menjalankan PoW, pampasan, dan penyelesaian, semasa menyimpan data yang dimuat naik di seluruh distributed ledger, untuk memastikan peningkatan kelajuan transaksi, penyimpanan decentralized data dan juga mengelak dari serangan luar.

Smart Contract Ethereum

Native token Protokol Oyster, Oyster Pearls, dihasilkan oleh teknologi smart contract Ethereum, untuk mengaktifkan ciri-ciri token yang berbeza yang mendorong fungsi Oyster seperti menguburkan Oyster Pearls yang mengandungi alamat private seed keys ethereum dan mengunci mereka dalam keadaan slow-release state.

Kerana Oyster Pearl yang tertanam dalam peta data dengan alamat private seed keys  Ethereum tidak mempunyai ETH sebenar untuk Gas (diperlukan untuk hembuat transaksi), kolaborasi node diperlukan untuk transaksi yang berjaya dan pengekstrakan “treasure” data.

 

Kedua-dua fungsi mewujudkan satu “treasure hunt”  sebagai satu nod buries pearl sementara yang lain mencari untuk mereka, dengan itu menghapuskan potential altruistic actors sambil mengekalkan integriti data.

Jadi, Bagaimana Tangle dan Ethereum boleh Bersama?

Secara ringkasnya, pelawat laman web (nod web) menyumbang kuasa GPU atau  CPU menjalankan PoW untuk Oyster Pearls, token yang menentukan kandungan dan struktur fail data dan membolehkan ia berfungsi, dimusnahkan dalam peta data yang telah dimuat naik.

Sekali lagi, data urusniaga kemudian dikumpulkan ke Tangle oleh network devices dengan akses kepada Tangle (hooknodes), dan mengekalkan dan memecahkan keseluruh topologi Tangles Nodes, yang pada akhirnya menghalang data telah dimusnah(delete) di tarik balik(restore).

Faedah untuk Pelawat Laman Web

 

Oyster membolehkan pelawat laman web untuk “membayar harga kemasukan sementara tidak dibebani oleh gangguan luar biasa,” – “membayar harga” yang dibelanjakan sumber komputasi untuk melakukan PoW yang ringan, sebagai pertukaran untuk tidak ada “gangguan” iklan dalam talian.

Berikut adalah beberapa risiko anda membuka diri anda dengan melihat iklan dalam talian:

  • Kandungan yang terhalang dan terganggu: Berfikir kembali untuk keluar dari laman web kerana kandungan sebenar dihalang oleh, atau dipecah dan dicelah oleh iklan.
  • Malware: Walaupun tanpa mengklik mereka, iklan boleh menjadi sumber malware dan virus, membahayakan data peribadi dan kewangan anda

Faedah untuk Pemilik Laman Web

Apabila pengunjung memutuskan untuk tidak mengambil bahagian dalam “treasure Hunt”, pemilik laman web dapat menyekat dan membatasi kandungan, meluaskan skop utama autonomi kewangan laman web. Sebagai contoh, laman web boleh melaksanakan dasar hanya membenarkan 30% pengunjung melihat kandungan tanpa memburu harta karun(treasure hunt) melalui PoW.

Walaupun kawalan semacam itu mungkin kelihatan seperti skala yang memihak kepada pemilik laman web, ia akhirnya bertujuan untuk menghapuskan Yuran dan juga iklan.

 

 

“doqspro – Media Bitcoin & Cryptocurrency di Malaysia”

Author Profile

pipsumo traderfx
pipsumo traderfx
Pedagang sepenuh masa di pipsumo.com
sangat berminat dengan bidang dagangan matawang.

Menulis konten di doqspro adalah sesuatu yang saya amat minati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *