bitcoin

10 Senarai Billionaire dalam Bidang Bitcoin & Cryptocurrency dunia

Posted by

Ketika cryptocurrency diperkenalkan, tidak ramai yang dapat menerimanya, dan alasannya adalah dari keraguan dan juga kecurigaan. Kebenarannya adalah banyak orang yang tidak memahami bagaimana cryptocurrency bekerja, oleh itu, keengganan untuk terlibat. Walau bagaimanapun, mata wang digital dianggap sama dengan internet di peringkat awal kewujudan internet. Pada peringkat awal, sesetengah orang melabur di internet, kerana mereka melihat prospek masa depan dan mereka ini adalah insan yang bertuah kerana internet telah hidup dengan mekar sehinggalah sekarang.

Seperti sesetengah orang yang melabur di internet dalam peringkat awal dan nasibnya, begitu juga dengan beberapa orang yang melabur dalam kriptografi dalam peringkat awal, dan kini pelabur-pelabur ini kini sudah mula dikenali sebagai Bilionaire.

Berikut adalah senarai bilionaire cryptocurrency dunia:

Chris Larsen

Pengasas bersama dalam cryptocurrency dan rangkaian pembayaran terbuka di mana mata wang boleh dipindahkan, dipanggil Ripple (XRP). Nilai kripto Chris Larsen bernilai $ 8 bilion. Larsen meletak jawatan dari tugas Ketua Pegawai Eksekutifnya di Ripple pada November 2016, untuk memberi laluan ke ata CEO baru, Brad Garlinghouse yang memiliki saham 6.3% dalam syarikat itu.

Changpeng Zhao

Ketua Pegawai Eksekutif Binance. Binance adalah pertukaran cryptocurrency dan juga mempunyai coin sendiri sendiri untuk transaksi di platform Binance (BNB). sebelum ini beliau ada dalam OKCOIN. Changpeng Zhao bernilai $ 2 bilion dalam cryptocurrencies. Boleh juga baca berkenaan binance disini.  Changpeng Zhao menjual rumahnya di Shanghai pada tahun 2014 untukmembeli secara oneshot Bitcoin. Tidak hairan Binance kini merupakan top crypto exchange. “From Zero To Crypto Billionaire In Under A Year”

Joseph Lubin

Beliau adalah pengasas bersama Ethereum blockchain yang popular, blok pertama yang menggunakan Smart Contract, Ethereum. Nilai Joseph Lubin bernilai $ 1.5 bilion. Juga merupakan co- Founder ConsenSys iaitu sebuah syarikat  software blockchain.

Cameron dan Tyler Winklevoss

Terkenal kerana menyaman Facebook Mark Zuckerberg kerana mencuri idea mereka. Kembar Winklevoss adalah pelabur awal di Bitcoins, dan mereka memiliki Gemini, yang merupakan platform pertukaran cryptocurrency. Nilai cryptocurrency mereka bernilai $ 1.1 bilion.

Brian Armstrong

coinbase, bitcoin

Ketua Pegawai Eksekutif Coinbase, platform cryptocurrency dimana peniaga boleh berdagang mata wang Bitcoin dan juga cryptocurrency, dan menerima mata wang fiat atau mata wang cryptocurrency lain. Coinbase merupakan antara wallet bitcoin yang terbesar sejak tahun 2012 lagi. Sebelum memperkenal coinbase, kerjaya beliau adalah sebagai software engineer di Airbnb pada tahun 2011 sehingga 2012. Nilai cryptocurrency Brian Armstrong adalah $ 1 bilion

Matthew Mellon

Seorang pewaris sebuah bank, Mellon Bank. Beliau mempunyai kepentingan besar dalam cryptocurrencies, dan sebagai pelabur dalam cryptocurrency.Ahli perniagaan Amerika yang merupakan pengerusi jawatankuasa kewangan New York Republican State Committee. Matthew Mellon bermula $ 2 Million investment dalam Ripple (XRP) dan menjadikannya $ 1 Billion. Beliau meninggal dunia pada 16 April 2018.

Brock Pierce

Dia adalah Pengerusi Yayasan Bitcoin, dan pelaburannya dalam cryptocurrency telah meningkatkan kripto bernilai $ 1 bilion. Pada usia kecilnya, dia merupakan seorang artis Disney, The Mighty Ducks. Antara project terbesar beliau adalah dengan berada di block.one yang membangunkan system EOS.IO. EOS kemudian memutuskan partnership dengan Brock Pierce setelah kecoh berkenaan scandal beliau di  Last Week Tonight with John Oliver.

Anthony Di Lorio

Ini adalah satu lagi pengasas bersama Ethereum, dia juga merupakan pelabur awal dalam cryptocurrencies, dan ini meletakkan nilai cryptocurrency nya bernilai $ 1 bilion. Juga merupakan pengasas kepada multi crypto wallet jaxx. Boleh baca tentang jaxx disini  dan juga disini.

Michael Novogratz

Beliau adalah Ketua Pegawai Eksekutif Galaxy Digital, yang merupakan bank dagangan aset crypto berasaskan blokchain, dan platform ini menawarkan keseluruhan perkhidmatan bank tradisional yang ditawarkan, tetapi kali ini tanpa campur tangan pihak ketiga dan perantara seperti pegawai perakaunan, broker, dll. Nilai kripto Michael Novogratz bernilai $ 1 bilion. Merupakan bekas hedge Fund dalam firma investment Fortress Investment Group. Disenaraikan dalam Forbes sebagai billionaire pada tahun 2007 dan 2008. Beliau mendedah kepada media pada tahun 2017 bahawa 20% kekayaannya adalah dalam Bitcoin dan juga ethereum.

Matthew Roszack

Dia adalah pengasas bersama Bloq. Bloq adalah platform berasaskan blockchain yang menawarkan teknologi blockchain kepada syarikat-syarikat di seluruh dunia. Nilai kripto Matther Roszack bernilai $ 1 bilion. Roszak mengambil bahagian dalam Innitial Coin Offering (ICO) yang bermula pada tahun 2013 dengan membeli mata wang seperti Mastercoin, Factom dan Maidsafe. Cofounding di sebuah syarikat perisian, sebagai venture di firma seperti SilkRoad Equity.

Di Malaysia ada ke yang menjadi jutawan dengan Bitcoin? Sebenarnya di Malaysia juga ramai yang senang dengan menjadi orang yang awal-awal terlibat dalam Bitcoin. Nak cari yang menjadi Jutawan dengan Bitcoin, saya pun tidak tahu. Lain la kalau ada yang bagitahu saya. Daripada 3 figures kepada 5 figures, tu biasa. Happy investment. 🙂

 

“doqspro – Media Bitcoin & Cryptocurrency di Malaysia”

Author Profile

pipsumo traderfx
pipsumo traderfx
Pedagang sepenuh masa di pipsumo.com
sangat berminat dengan bidang dagangan matawang.

Menulis konten di doqspro adalah sesuatu yang saya amat minati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *