HSBC Menggunakan Transaksi Perdagangan Pertama di Dunia

Posted by

Kumpulan perkhidmatan kewangan HSBC berkata pada hari Isnin ia telah buat kali pertama menggunakan teknologi blockchain untuk menyelesaikan transaksi pembiayaan perdagangan  yang cepat yang kebiasaannya mengambil masa seminggu jika menggunakan medium pemprosesan berasaskan kertas.

Urusniaga ini adalah kali pertama bahawa blockchain technology yang menguasai cryptocurrency seperti bitcoin – telah digunakan untuk penyelesaian perdagangan komersil.

CNBC melaporkan bahawa HSBC telah mengeluarkan surat kredit untuk syarikat makanan dan pertanian A.S. Cargill. Penyelesaian ini meliputi pergerakan kacang Soya pukal ke Malaysia dari Argentina, dengan surat kredit untuk yang dikeluarkan oleh ING, financier yang berasaskan di Belanda.

HSBC berkata bahawa ia teruja dengan pembangunan blockchain kerana kes pengguna blockchain mendapat daya tarikan dan sokongan dari kedua-dua pegawai sektor awam dan juga pasaran utama seperti Amerika Syarikat dan China.

“Keperluan untuk penyelarasan kertas dihapuskan kerana semua pihak dihubungkan dengan platform dan pembaruan segera. Peralihan dengan kadar segera mungkin bermakna membuka kunci kecairan bagi sebuah perniagaan, “ketua pertumbuhan dan inovasi HSBC berkata dalam satu kenyataan.

Blockchain dijangka akan meningkatkan kecekapan, meningkatkan ketelusan dan memotong laluan kertas, dengan itu mengurangkan lead time untuk proses seperti credit issuance.

Blockchain yang tidak berpusat, dengan pelbagai pihak bertransaksi berhubung melalui komputer untuk akses ke dalam rangkaian yang sama, dan memberikan paparan lejar yang sangat berguna dalam sektor perbankan, kata pakar.

Laporan mengatakan HSBC menggunakan platform blockchain Corda yang dibangunkan oleh R3. Syarikat itu, seperti yang dilaporkan oleh CCN, menjalankan salah satu konsortium perbankan blockchain yang paling popular di dunia.

Kes pengguna untuk blockchain dalam kewangan dan perbankan telah diperkuat oleh Poland, yang kini telah memindahkan rekod perbankan pada aplikasi blockchain. Pada hari Isnin, syarikat teknologi, Billon berkata ia akan melaksanakan “blockchain untuk penyimpanan dan mendapatkan akses kepada maklumat pelanggan” untuk industri perbankan.

 

Sumber : ccn.com

Author Profile

doqngos
bukan dari background programmer. tetapi meminati bidang IT. Mengikut Ijazah Sarjana muda Decision science sedikit sebanyak membantu pemahaman dalam dunia trading. mula berkecimpung dalam dunia forex 2014. Sekarang aktive bergiat dalam bidang crypto.
“In a risks, there opportunity. In opportunity there is risk”
keep learning to overcome this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *