Tron -Decentralize the Web dan juga Monotize Digital konten secara global

Posted by

Jika anda active dalam social media twitter, dan banyak mengikut perkembangan dalam dunia crypto currency anda pasti menemui dan juga menemui banyak headlines yang memperkatakan berkenaan dengan tron. Dengan kemunculan Tron Virtual Machine (TVM). Jadi adakah ia merupakan sebuah fuds. Atau betul-betul menaikkan nama mereka.

Apakah Tron Virtual Machine (TVM)

Direka cipta khas untuk middle layer pada virtual machine yang boleh dipadankan lebih daripada 1 blockchain. Ia juga direka untuk boleh di sesuaikan dengan Ethereum compatible machine(EVM) yang membolehkan developer untuk menghubungkait dengan suatu ecosystem.  Tron juga akan mencipta library smart-contract untuk para developer menggunakannya semasa membangunkan suatu system. Dan juga Developer juga boleh mencipta library untuk menolong para developer lain. Dijangka TVM ini akan dilancarkan pada 30 jul 2018 ini.

Apakah Tron

Tron ini kalau anda google ada pelbagai maksud. Kenapa la mereka ni memilih nama Tron. Jadi untuk saya, saya akan memperkatakan Tron cryptocurrecy (TRX). Tron Ini diperkenalkan oleh Justin Sun daripada Negara jiran kita, Singapura yang merupakan bekas representative ripple. Tron ini masih lagi baru jika kita hendak bandingkan dengan crypto lain. Bermula pada September 2017. Dan pada akhir 2017 sehinggal jun 2018, Tron Berjaya mendapat tempat top 10 di dalam coinmarketcap. Dimana semua orang akan tertumpu apakah tron?

Tron berasal daripada sebuah token Ethereum dan pada masa akan datang akan berdiri di dalam blockchain nya sendiri.

 

Tujuan Tron

TRON adalah protokol konten yang tidak berpusat (decentralize) untuk mewujudkan ekosistem konten hiburan secara global melalui teknologi blockchain. Ia membolehkan setiap pengguna untuk menyiarkan, menyimpan dan memiliki data secara bebas. Sama dengan konsep blockchain lain. Bertujuan untuk menghapuskan middle Man. Contoh yang boleh kita ambil coin yang bertujuan untuk menghapuskan orang tengah adalah

Jadi mereka mempunyai persamaan dari segi tipping untuk para user mereka. Cuma kaedah yang berbeza.

Aset TRON

TRONIX

TRONIX (TRX) adalah mata wang rasmi TRON. TRX akan digunakan dalam ekosistem TRON. Mereka yang ingin masuk atau keluar TRON mesti membeli atau menjual TRX.

TRON Power (TP)

TP dikunci TRON. Pengguna boleh memperoleh TP dengan mengunci TRONIX mereka. TP, secara semula jadi, adalah TRONIX dengan hak mengundi, yang bermaksud pemegang pemegang TP mempunyai lebih banyak keistimewaan dalam ekosistem. Seperti masa berlalu, TRON akan memberi pemegang TP lebih banyak TP sebagai hadiah. TP tidak boleh diperdagangkan.

TRON 20 Token

Pemilik kandungan secara bebas dapat mengeluarkan aset digital mereka, menggunakan piawaian TRON 20, sementara yang lain boleh membeli aset digital ini dan menikmati faedah dan perkhidmatan yang dibawa oleh pertumbuhan sumbangan data yang berterusan.

Nodes Tron

Tron Block explorer

Cerita Rumors Tron sejak penubuhan

Ada rumors menyatakan Tron membeli Bittorent yang merupakan sebuah company file sharing dan telah menjenamakan semula bittorent itu dengan membida sebanyak 140$ Million.

“Regarding how we can unite with BitTorrent, I will keep it secret first. In July, we will have some activities with BitTorrent, please pay attention to that, thank you.”

Sumber coindesk.com

Netflix of China

Intergrasi dengan Netflix of China, Baofeng. Di mana pengguna melebihi 200 million. Sungguhpun begitu, ada yang mengatakan ia adalah suatu hype atau rumors untuk melonjak naik nama mereka dimata dunia. Memang tidak dapat dinafikan,“marketing is power”. Baofeng yang disenaraikan di Shenzen stock Exchange.

“We #TRON are proud to announce the partnership with Baofeng group,” Sun tweeted Wednesday. “Baofeng, aka Chinese Netflix, boasts more than 200 million users as a video portal giant and has achieved 8 billion [Chinese yuan] listing in Shenzhen stock exchange (300431.SZ).”

Sumber :hacked.com

oBike

Kompeni itu juga telah mengumumkan membuat rakan kongsi dengan Bicycle sharing system , oBike, Singapura.

 

 

Bagaimana untuk memiliki Tron?

Didagangkan di dalam top exchanger dalam dunia crypto 2018. Binance. Boleh dapatkan disini.

Admin Point of View

Jika anda mengikuti perkembangan cryptocurrency anda akan menemui sebuah cerita berkenaan dengan plagiarism whitepaper oleh tron. Akan terbuka peluang sekali lagi untuk para supporter dan juga pengkritik bebas mengkritik mengenai perkara ini. Sungguhpun demikian,pada hemat saya, teknologi yang ada pada TRON(TRX) ini mampu menutup kesilapan yang ada pada issue white paper mereka. Dimana orang ramai lebih berminat untuk mengetahui tentang teknlogi yang ada pada mereka. Sama kita lihat sama ada Tron ini betul – betul hebat atau sekadar hype.

Author Profile

doqngos
bukan dari background programmer. tetapi meminati bidang IT. Mengikut Ijazah Sarjana muda Decision science sedikit sebanyak membantu pemahaman dalam dunia trading. mula berkecimpung dalam dunia forex 2014. Sekarang aktive bergiat dalam bidang crypto.
“In a risks, there opportunity. In opportunity there is risk”
keep learning to overcome this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *