kamus crypto

doqswiki – Kamus crypto untuk semua

 1. ATH = > Short form “All-Time High”. Oleh itu, ia bermakna harga crypto itu sentiasa berada pada harga tertinggi.
 2. Altcoin => “Alternative coin” jadi semuanya selain Bitcoin (BTC). Bitcoin adalah indeks utama untuk pasaran cryptocurrency.
 3. blockchain => Rangkaian komputer global menggunakan teknologi blockchain untuk menguruskan pangkalan data yang merekodkan transaksi Bitcoin.
 4. BTFD => “Buy the Fucking Deep” – Istilah digunakan untuk membeli pada harga terendah.
 5. Bag holder = > seorang trader yang membeli pada harga tinggi dan melepaskan peluang untuk menjual, kemudian memiliki crypto itu pada keadaan yang tidak berharga @ berada dalam keadaan rugi.
 6. Buy and Sell Wall =>Dinding seperti yang terlihat dalam carta kedalaman bursa adalah gabungan order bertentangan antara buy dan sell order
 7. Consensus => Persetujuan. persetujuan antara dua pihak, atau machine.
 8. Coin market capital => Dalam pasaran cryptocurrency, market cap digunakan untuk menggambarkan dominasi duit syiling dalam pasaran cryptocurrency keseluruhan.
 9. DAPPS => Decentralized Application. Suatu software computer yang menggunakan peer – to – peer (P2P). tidak menggunakan satu komputer sahaja.
 10. Desentralized => proses pengedaran atau penyebaran fungsi, kuasa, orang atau benda yang tidak melibatkan pentadbiran pusat.
 11. FOMO => “fear of Missing out” . Seorang yang melihat kawan atau harga naik mendadak dan mempunyai perasaan untuk beli walau harga sudah mahal. kerana takut ketinggalan @ rugi.
 12. FUD => short form untuk “fear, uncertainty, doubt” @ ‘ketakutan, ketidakpastian dan keraguan’. Contoh: Jamie Dimon menyebarkan FUD dengan mengatakan Bitcoin adalah penipuan yang akhirnya akan meletup.
 13. Fill or Kill => Limit order yang tidak akan dilaksanakan kecuali pesanan yang bertentangan melebihi jumlah limit order ini.
 14. Hard Fork => Istilah merujuk kepada keadaan apabila blokchain berpecah menjadi dua block berasingan akibat penggunaan dua set protocol berbeza yang cuba untuk mengawal sistem.
 15. Hashrate => Kelajuan atau kebolehan machine mining itu diukur.
 16. Halving => Keuntungan Mining telah dipecahkan kepada dua. (reward makin sedikit)
 17. HODL => “hold on for Dear life” simpan sampai mati.
 18. ICO => shor form “Innitial coin offering”, yang mengambil modal pendahuluan daripada investor.
 19. Moon, tothemoon, mooning => market, crytpo tengah rancak naik harga. Trader tengah untung.
 20. Margin trading => ‘Trading dalam laverage’. Menggunakan Loan trading daripada exchanger.
 21. Nodes => unit asas yang digunakan dalam komputer science. Nodes adalah devices atau sebuah data pada network yang lebih besar. devices seperti komputer, telefon bimbit, atau perinter adalah nodes.
 22. Pump & Dump => Aktiviti untuk membuat FOMO pada pelabur lain. membeli pada harga rendah dengan modal besar untuk menaikkan harga dan kemudian menjual, duit syiling mereka pada harga yang lebih tinggi. kebiasaan aktiviti dilakukan oleh whales & group entiti pump and dump.
 23. peer-to-peer (P2P) => nodes yang saling bersambung dan berkongsi sumber antara satu sama lain tanpa menggunakan sistem pentadbiran berpusat.
 24. Shill = > Aktiviti posting tentang sesuatu crypto pada orang ramai. Peniaga yang membeli crypto mempunyai minat dalam mengutip crypto, dengan harapan dapat menarik perhatian orang ramai terhadap crypto itu.
 25. Weak Hand => Mereka yang tidak dapat bersabar dan menjual pada kerugian ketika pasaran turun.
 26. Whale => Investor Besar. Whale menjadi penggerak pasaran untuk crypto kecil kerana modal besar yang ada pada whale.
 27. Scalable => merupakan istilah untuk computer kebolahan untuk load kerja yang semakin meningkat atau potensi untuk memperperbesarkan pertumbuhan. Sebagai contoh, sistem dianggap boleh scale jika ia mampu meningkatkan jumlah outputnya di bawah load(beban) yang meningkat apabila workload meningkat.
 28. TLDR => “too Long, Didn’t Read” . bermaksud sudah lama tidak baca walaupun post itu sudah lama.